För ett tag sedan så skrev jag ett argumenterande tal som jag höll på min retoriklektion och det handlade faktiskt om det spännande ämnet hundrasrasism! På fredag ska vi tävla så därför består dagarna delvis av massor med skolarbete och även lite träning. Så istället för ett tråkigt blogginlägg om hur stressig skolan är just nu så tänkte jag dela med mig av mitt argumenterande tal:
Säg gärna vad ni tycker!

Vad tänker ni när ni hör ordet rasism eller rasdiskriminering? Jag antar att ni tänker saker som främlingsfientlighet eller en sorts indelning av människor? Inte tänker ni väl på hundar i alla fall?

Att vilja utrota eller se ner på en särskild hundras anser jag är samma sak som rasism. Jag jobbar själv på brukshundklubben där jag håller kurser för hundägare och flera gånger har det förekommit att folk ringt efter första kurstillfället och krävt att få byta kurs, ENDAST för att en hund av en särskild ras visat sig medverka. Det kan handla om raser som till exempel pitbull terriern, den kaukasiska ovtjarkan, rottweilern och bulldoggen.
Som ni förstår är det de s.k. kamphundarna som är de mest utsatta när det kommer till klagomål. 

Jag vill passa på att poängtera att kamphundar är en hund som i historiskt perspektiv sägs ha använts för just detta ändamål men som idag är en helt vanlig familjehund.

Jag känner stor sympati för de hundägare som fostrat sina hundar till att bli helt fantastiska på alla sätt och bara får skit från människor och som till och med vänder om när de får syn på en sådan hund ute på gatan.

Den 1 juli 2010 förbjöds hela 13 hundraser i Danmark för att de klassats som farliga av Danmarks politiker. Pitbullen, amstaffen och den amerikanska bulldoggen är några av de raser som förbjudits. Man har stoppat all import och avel av dessa raser och de hundar som finns kvar i Danmark ska ha munkorg samt hållas i koppel när de vistas utomhus.

Jag tycker att detta är helt befängt. Istället för att förbjuda alla dessa raser så kunde man införa ett tvång på att alla avelsdjur skulle mentalitets testas, samt kräva att uppfödare har en strängare koll på vilka de säljer sina valpar till. 

Jag tror att denna snedvridna okunskap, som mer eller mindre utvecklats till hundrasrasism, grundar sig först och främst på medias alla artiklar och skriverier. Hur många gånger har det inte förekommit att man sett stora rubriker i tidningen som ”MÖRDARHUND GÅR TILL ATTACK” eller ”KAMPHUND BET FYRAÅRING”.  Det står aldrig saker som ”HUNDÄGARE INFÖR RÄTTA FÖR MISSLYCKANDE AV UPPFOSTRAN” till exempel.

Självklart så finns det hundar med egenskaper som inte passar alla människor, alla hundar är ju framavlade för just sina ändamål.  Jag känner en familj som skulle köpa hund. De sökte en familjehund men ville ha något ”lite annorlunda” och bestämde sig för att köpa en Border collie. Border collien är en vallhund med stark vall instinkt och passar inte bra att hålla enbart som sällskapshund på grund av att den behöver massor med motion såväl som psykisk stimulans.

Till en början gick allting bra med den nya familjemedlemmen men allt efter som tiden gick så började hunden bli rastlös och så fort familjen gick utanför dörren så började den tugga på lister, väggar, riva sönder mattor och mycket mer. Familjen försökte trots långa arbetstider att motionera hunden så mycket som möjligt. Men en dag när barnen i familjen var ute och lekte så började hunden plötsligt springa runt, runt som en besatt för att få barnen att gå in. När barnen vägrade så blev hunden så frustrerad att den bet ett av barnen i armen. Denna hund, som det faktiskt inte var något som helst fel på, bortadopterades senare till en familj som hade både bondgård och fårfarm, där den fick göra precis det den var framavlad att göra – valla får.

 Det som då folk inte tycks förstå är att det är ägaren som har ansvaret för att ge hunden rätt uppfostran, det är med andra ord ALDRIG hundens fel. Det är dock uppfödaren som har det största ansvaret att sälja sina valpar till rätt ägare som kan ge hunden det den behöver. 

De hundar som idag bitit en annan människa avlivas utan en tanke på att det faktiskt är ägaren som borde ställas inför rätta. Hunden kan ha köpts i fel syfte, kanske i ett kriminellt, eller bara inte fått det den behöver av sin ägare, vad gäller uppfostran.

De hundägare som ringer oss på brukshundklubben och kräver att få byta kurs ger vi alltid samma svar.
”Alla hundar är välkomna här och det är inte hundarna vi utbildar – utan hundägaren”
 


05/26/2011 11:52

Hej Hej Sanne!
Mycket klokt skrivit.

ReplyLeave a Reply.