I tisdags var det valpkurs igen (håller min första kurs på brukshundklubben för de som inte vet) och trots vädret så var det bara två som var borta. Det var ett riktigt regnoväder kan jag säga, och KALLT var det också. Vet inte riktigt vad jag tycker om snön som nu kommit och överraskat såhär i slutet på november. I vanliga fall hade jag nog tyckt om det. Nu känns det bara irriterande.

Men det ska jag inte skriva om nu. Jo, valpkursen. Vi började passet med att se lite på film (Memea Mohlins vardagslydnad), höll med om en del i filmen men jag tänkte på en sak. Det här med att man först säger till hunden med tex. ett nej-kommando och därefter "tycker synd om" hunden och säger massa ord som "stackars liten" och "lilla vännen då", varför gör man det? Ska det inte vara först ett nej-kommando och sen "kom så gör vi något annat"? För att visa att det hunden gjorde inte var okej men sedan, för att bryta tråkigheterna göra någonting annat. Så att hunden inte blir underlägsen menar jag. Sen finns det ju hundar man kan "bestraffa" och säga till hur mycket som helst utan att de skäms ett enda dugg (som Sammy t.e.x), de kanske man kan testa detta på? Att hålla kvar det "obehagliga" liksom. Om någon skulle ha någon fundering på detta så får ni gärna dela med er av det!

Efter filmen så fick kursarna berätta lite om sina hundraser, vilket också var läxan till denna gång. Mycket intressant att höra om allt från cane corso till fransk bulldog! Väl utomhus tränade vi slalom mellan koner, inkallning, förbudsövning med skål samt kontaktövningar.
Jag höll i slalomen och kontaktövningarna. Har tränat en hel del kontakt med mina hundar vilket jag tycker är A och O i både vardags och tävlingslydnaden.

Kursarna var hur duktiga som helst och det är så roligt med kursare som frågar så mycket och även blir glada när man ger dem feedback och något att tänka på. Känner verkligen att detta är min grej!

Idag har jag pluggat precis hela dagen (har hur mycket som helst i skolan nu) så därför är jag helt slut. Struntade också i att åka till klubben för lydnadsträning idag, inte bara för snöovädret utan också för att jag verkligen behövde tiden för att plugga. Igår var förresten Sammy hos Yvonne en sväng (hon trimmar hundarna när jag själv inte har tid) och han blev SÅ fin! Det blev vardagsklippning denna gången så hon tog en hel del. Man ser på Sheila att hon snart behöver en omgång hon också. Bilder nedan:
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
 
 
Igårkväll var jag som sagt på konsert (metalkonsert) så när klockan ringde runt sju så var jag inte den piggaste på jorden direkt! Men jag tog mig upp trots allt och gick en morgonrunda med hundarna. Tjugo i nio var vi i Skurup och lottningen började strax därefter. Jag fick nummer 3 och eftersom jag inte tycker om att vara tidig så bytte jag med en tjej som skulle på bröllop efter tävlingen och fick då nummer 12. Riktigt korkat upptäckte man i efterhand... :-(

Jo det var såhär att planen var fylld av ENDAST lera och inte var det bättre 12 ekipage senare... Sheila bryr sig vanligtvis inte alls om varken regn eller rusk men idag så ville inte ens hon sitta. Vi var 14 tävlande idag och 13 av dessa fick STORA poängs avdrag för att hundarna inte ville sätta sig ner. Planen såg ut som en sjö och man sjönk bokstavligt talat ner i marken när man stod där. Otur! Dessutom så var det någon slags jakt eller skotträning precis bredvid brukshundklubben vilket gjorde att mångas platsliggningar gick åt skogen. Sheila och en till var de enda två som låg kvar när vi kom tillbaka efter tre minuter, i min platsliggnings-grupp. Credits till Sheila!

Hur gick då själva tävlingen? Tja, om vi nu bortser från att Sheila inte satte sig alls när hon kom tillbaka från inkallningen samt på hoppet så är jag nöjd. Och jag är nöjd ändå för trots att hon var en av de sista ut så klarade hon det här med att sätta sig bäst tycker jag. Hon satte sig under varje halt i det fria följet, som för övrigt gick jättebra, ställde sig klockrent på inkallning med ställande, klarade rutan (dock med hjälp av DK) och det bästa av allt, HON HÄMTADE APPORTBOCKEN!

Förstå mig rätt nu, vi fick inga poäng på detta moment men hon HÄMTADE den och kom in på min vänstra sida med den. Anledningen till varför vi nollade trots detta är att jag hela tiden prata med henne och peppade henne. Jag känner att jag helst vill få henne att tycka det är positivt innan jag rusar efter att få något enstaka poäng. Apporteringen är trots allt en av de viktigaste momenten i kommande klasser. Jätteglad är jag iallafall för att hon hämtade den, duktiga hund!

Hur blev då poängen? Jo, med tanke på markunderlaget och att hon inte ville sitta där det var som värst så resulterade detta i att vi bara fick en 5:a på hoppet (som hon annars har en 10:a på...) och med tanke på inkallningen så blev det 2:a pris idag. Störigt att om det inte vore för den jäkla lervällingen så hade vi haft vårt första pris i hamn!

Men nu har det iallafall bara gått bättre och bättre för varje tävling och snart hoppas vi att det ska gå vägen helt! Nästa tävling blir i mitten av december och den är också den sista för i år. Sedan blir det ett litet uppehåll över julen och sen är vi igång igen till våren! Här kommer poängen från dagen:

Dold platsliggning: 10
Fritt följ: 9 - vx position
Läggande u gång: 9 - ngt sent
Inkallning med ställande: 7 - DK avslut (Sheila satte sig inte)
Sändande med ställande (rutan): 6 - flera kommandon, bakifrån
Apportering: 0 - mycket hjälp
Fritt hopp över hinder: 5 - DK sitt, sitter ej
Fjärrdirigering: 9 - DK ligg
Helhetsintryck: 9
Domare: Birgitta Wallin - 145 poäng (2 pris) - Placering 4/14
Picture
Sammy och lill-Sheila åtta veckor

 
 
I tisdags började min och Johannas första valpkurs på Malmö Brukshundklubb. Det är 8-10 stycken i kursen och det var hur kul som helst att hålla kurs! I början var det såklart lite nervöst men det gick mycket bättre sen. Vi samlades först i teorisalen för att berätta lite om kursen, regler, presentation m.m, samt för att ta närvaro och titta på vaccinationsintyg.

Därefter gick vi ut på appellplanen för lite slalom mellan förare och hundar och fortsatte sedan med sitt och ligg medans jag körde inkallning med ett ekipage åt gången. Alla var jätteduktiga och det är så roligt att se hur gärna valparna vill springa till sina förare. Innan vi gick in körde vi igenom slalom mellan förare en gång till och redan andra gången kunde man se en förändring.

I slutet av passet gick vi in i hundstallet och visade hur man skulle få hunden att se det där med att sitta i en främmande bur tillsammans med främmande hundar lite mer positivt. Jag har ju alltid haft för vana att slänga in godis till Sheila innan jag går in vilket också gjort att Sheila bokstavligt talat sprungit ifrån appelplanen in i hundstallet i slutet av varje lydnadspass.  

Väl inne i teorisalen igen så pratade vi igenom kursens innehåll lite närmare och gav hundförarna läxa till nästa gång. Läxan är att de ska träna ensamma på sitt och ligg samt att de ska läsa på om sin hundras för att sedan nästa gång berätta om den för oss andra i kursen. Ser fram emot nästa kurstillfälle!!

Igår var det lydnadsträning på klubben för Sheila och mig. Såhär ser momenten ut just nu:

Dold platsliggning: Utan problem
Fritt följ: Ser jättebra ut, språnget är dock lite mer som trav nu när vi var på utställning i helgen. Hmm...
Läggande u gång: Var sådär på vår senaste tävling, men går bättre nu. Sheila har ett fantastiskt läggande när man inte glömmer bort att träna det.
Inkallning med ställande: Har ju verkligen inte varit bra på de senaste tävlingarna, har fått köra med dk flera gånger men nu känns det som att vi är på rätt spår igen.
Rutan: Ibland går Sheila alldeles för långt till vänster och ibland måste jag säga dk.. Dock så går det bättre igen och jag hoppas att det snart blir mer stabilt igen
Apportering: Funkar fortfarande bara inomhus och hon kan fortfarande inte sitta med apportbocken i munnen. :-(
Fjärrdirigering: Utan problem!
Hopp över hinder: Utan problem!

Ikväll ska jag på konsert men ska eventuellt hinna ut och köra igenom rutan innan jag sticker.

/Sanna
 
 
Igår var vi på inofficiell bland och renras utställning i Anderslövs ridhus. Det var organisationen remas blandis som stod för denna tillställning och jag fick nys om den genom att jag känner Rebecca (domaren) som Johanna och jag tränade viltspår för innan.

Det var ca 50 stycken anmälda och både renrasiga och blandraser deltog. Klasserna var uppdelade efter ålder och kön och alla raser/blandraser tävlade mot varandra. I Sheilas klass var det tio stycken anmälda och i Sammys tre. På utställningen träffade jag Anna, som går i vår lydnadsgrupp på MBK och hon skulle ställa ut sina blandraser Zentha och Edward, som är importerad ifrån Spanien.
Zentha vann sin klass och Edwars blev BIM på utställningen, grattis Anna!

Hur gick det då för oss? Strålande kan jag säga! Sheilas klass delade de upp så att de mindre hundarna tävlade mot varandra respektive de större mot varandra eftersom klassen var så stor. Sheila skötte sig jättebra och vi VANN klassen med HP! Sheilas otroligt fina bedömning löd:

Mycket trevlig tik, bra temperament,
 bra över och underlinje, härlig päls, bra förbröst,
 bra öron, klor och tänder. Välvisad och samarbetsvillig

Därefter var det då Sammys tur att springa ett par varv i ringen tillsammans med två andra hundar, en långhårig shäfer som var två år yngre än Sammy (Sammy är född år 2000) och en collieblandning som även den var två år yngre. Trots åldersskillnaden tyckte jag att Sammy helt klart såg yngre ut än de andra två. Eftersom domaren hela tiden visat att hon tveklöst gillade stora hundar bäst så var jag säker på att Sammy skulle komma tvåa eller trea (han är inte direkt liten för att vara cocker, tvärtom, men de andra hundarna var ju betydligt större). Men ack så fel jag hade! Även Sammy VANN klassen med HP och fick samtidigt beröm för hur ung han såg ut i stegen och till utseendet jämfört med de andra! Hon fråga tillochmed om det stod fel årtal i katalogen, eftersom han såg mycket yngre ut ;-) Skönt att det inte bara är jag som ser det! Såhär lös Sammys fina bedömning:

Lugn och harmonisk hane, välvärdade bra tänder,
bra tassar och öron, bra över och underlinje, bra djup i bröstkorgen,
bra förbröst, välvisad och mycket samarbetsvillig

Efter en lång väntan med en massa aktiviteter (benletanden, spring på tid, barn med hund m.m.) så var det dags för de vinnande hanarna och därefter de vinnande tikarna att möta varandra. Först ut var Sammy som skötte sig utmärkt i ringen och blev 3:e bästa hane! SÅ STOLT MATTE JAG ÄR TILL VÄRLDENS FINASTE KILLE! 

Därefter var det dags för de vinnande tikarna att möta varandra och då gjorde de först samma sak som de gjorde med Sheilas förra klass (delade upp och tog de mindre hundarna mot varandra och de större mot varandra). Det blev många varv och gissa vem som vann? SHEILA SÅKLART!  Därefter fick Sheila möta den vinnande tiken i den andra klassen med de större hundarna. Dessvärre så vann den stora hunden över Sheila (som dessutom var domarens egen..?) men lika glada är väl vi för det för Sheila blev ju 2:a bästa tik!!!

Vilka stjärnor man har va? ;-) Jag kan säga att det helt klart var ett plus att de skötte sig så otroligt bra i ringen och att de var så glada hela tiden. Bilder kommer på våra fina priser. Vi vann bland annat diplom, medaljer, hundleksaker, koppel och halsband x2 och rosetter, bilder på dessa kommer!

Imorgon ska jag och Johanna hålla vår första valpkurs på Malmö brukshundklubb, spännande!!

  
 
 
I torsdags var det lydnadsträning på klubben, Sheila var jätteduktig. Igår var jag hemma från skolan vilket resulterade i bad för båda hundarna + föning för Sammys del. Han är ju lockig som ett litet lamm annars, hehe. Men så fin han är, blir helt chockad över vilken snygg hane han är. Har aldrig sett någon som liknar honom det minsta i storlek. Han är extremt stor! Måste väga honom snart alltså.
Man märker stor skillnad på att bada hundarna också, tar ganska mycket längre dit att tvätta eftersom han både är större och har betydligt mer päls än vad Sheila har. Skönt att få lite kvalitetstid med båda mina hundar måste jag säga.

Måste påpeka att Sammy denna veckan verkligen "lärt" sig sova längre, hur skönt?! Han kan numera lätt sova till 10. Idag gick vi ut precis då, 10 alltså, och jag bestämde mig då för att ta ett kort träningspass med Sheila. Satte upp rutan, tränade lite fritt följ, inkallning med ställande och körde därefter igenom rutan några gånger. Allt gick faktiskt jättebra. Inkallningen kändes mycket bättre idag (hoppas det fortsätter så nu!) och rutan gick utan problem. Skönt!

Imorgon väntar skojigheter där BÅDA hundarna medverkar :-) Hörs då!
Picture
 
 
Sheila brukar alltid röra sig och gnälla/små skälla i sömnen, det är hur gulligt som helst! Häromdagen hittade jag ett videoklipp på en hund som faktiskt börjar gå i sömnen..! Helt otroligt ändå, men vilken tur att ingen av mina hundar gör det ;-)
 
 
Idag åkte vi till Svedala för att tävla i lydnad. Vi fick nummer 4 på lottningen vilket var okej, gillar egentligen att vara lite senare. Tävlingen i sig gick jättebra om man bortser från att Sheila för första gången inte riktigt hittade in i rutan... Aja, det ska ju också få hända någon gång! Vad gäller inkallning med ställande så behövs det verkligen tränas på ordentligt, Sheila gick flera steg idag med.

Sheila kändes väldigt taggad som vanligt och väldigt glad, det är så roligt att det inte bara är jag som tycker det är otroligt kul! Vad gäller apporteringen så sprang hon idag fram till apportbocken och lekte lite med den, detta skulle förmodligen göra de flesta förbannade men jag och domarna skrattade bara. Det kändes faktiskt bra att hon iallafall tyckte den var rolig idag! När momentet var avslutat och jag skulle gå fram och hämta apporten och tog upp den från marken i höjd med Sheila så tog hon såklart tag i den, DÅ passade det. Haha, den hunden alltså. Såhär såg vårat protokoll ut:

Platsliggande: 10
Fritt följ: 8 -snusar, tappar pos, mycket fin kontakt
Läggande: 8 -dk
Inkallande med ställande: 6 -snusar, dk, många steg
Sändande med ställande: 0 -flera dk
Apportering: 0 -dk kropp, lek
Fritt hopp över hinder: 10
Fjärrdirigering: 10
Helhetsintryck: 10 -mycket fin kontakt
=134 poäng - 3 pris
Så trots två nollade moment så lyckades vi med FYRA 10:or varav en var en 10 i helheten!!! Domaren kom fram och berömde oss för vår fina kontakt och samarbetsvillighet och han har SÅ rätt! Hade vi klarat rutan idag hade vi förmodligen haft vårt första pris, vilken osis va. Nja, man lär sig av allt och jag är faktiskt riktigt nöjd med vår insats idag trots våra två "nollanden".

Av 9 tävlanden så kom vi dessutom på 4:e plats och det är inte så fy skam tycker vi! Nästa tävling är i Skurup den 20:e och nästa helg ska vi på inofficiell utställning där jag ska ställa både Sammy och Sheila -mer om det i veckan!

Just nu passar jag på att njuta så mycket som möjligt med mina både hundar som ligger här bredvid mig. Hoppas att alla haft en trevlig helg.

/Sanna
Picture
 
 
Har nu och en hel vecka framåt min underbara Sammy här!
Picture
 
 
Idag har Sheila och jag varit och tränat på klubben tillsammans med resten av lydnadsgruppen. Här kommer en liten summering på hur momenten gick:

Dold platsliggning:
Inga problem, Sheila låg säkert kvar
Fritt följ: Gick jättebra -Sheila har börjat göra finare vänstersvängar
Rutan: På första skicket var hon lite osäker, sprang rätt till en början men saktade in och gick lite för mycket till vänster därefter. Andra skicket gick bättre och därefter kom farten tillbaka och det gick bra
Inkallning med ställande: Kör just nu med att jag kastar ett föremål eller godis när jag kommenderar "stanna", hoppas på resultat
Läggande under gång: Inga problem, snabbt läggande
Fjärrdirigering: Inga problem
Apportering: Samma problem, hon släpper apporten mycket tidigare än vad hon gjort när vi tränat inomhus
Hopp sitt hopp: Inga problem

Är inte så glad idag så därför skriver jag ingenting mer idag.
/Sanna
 
 
Japp, nu är jag hemma efter fyra dagar i Paris. Vi har haft bra väder där vi kunnat sitta ute i solen och äta lunch och så -stor skillnad från Sverige! Jag har varit uppe i Eiffeltornet, åkt båt på Seine, varit på Notre dame, besökt Montmarte m.m. Det vanliga man gör i Paris helt enkelt!  

Kom hem igårkväll och idag har jag varit och hämtat Sheila som har bott hos grannen dessa dagar. Jag tvekar inte ett enda dugg på att hon blivit bortskämd där hemma (de har ett särskilt skåp... Ja ni fattar). Idag har jag packat upp och även hunnit träna en liten stund med Sheila. Har ju inte tränat alls sen tävlingen så man får ju ligga i nu när det åter igen vankas lydnadstävling till helgen!

Vi tränade de vanliga momenten, fritt följ, rutan, inkallning med ställande m.m. Det fria följet kändes jättebra, rutan kändes helt okej (fick ta till ett dubbelkommando på första skicket) men annars gick det bra och inkallning med ställande gick sådär. På förra tävlingen så gick ju ställandet rent åt pipan och det har gjort Sheila lite osäker när jag inte lägger godis bakom henne. Har bestämt mig för att ta bort det ett tag och istället satsa på att kasta någonting (godis eller leksak) samtidigt som hon stannar så hon får tillbaka tvärstannandet igen och INTE går flera steg fram. 

Jag har på sistone vad gäller apporteringen provat att kasta den och sedan kommenderat Sheila att hämta den och beordrat henne sedan att komma till mig och därefter har jag "fångat" den innan hon hunnit släppa den i golvet när hon kommit in på min vänstra sida. Hon kan ju som sagt inte sitta med den utan vill helst släppa den så fort hon kommit in. Detta har flytit på och jag tänkte då idag testa detta utomhus...

Vilket vi förmodligen inte skulle gjort. När vi tränat lite fritt följ så var Sheila ganska så i lektagen och då tänkte jag att "tja, varför inte prova kasta apportbocken nu?". Dock så var inte detta det smartaste då Sheila sprang, tog den, släppte den, skällde på den och gjorde allt det där man gör när någon kastar någonting på lek. Haha, visst var det korkat av mig att tro att det skulle göra det bättre.

Jag fortsatte lugna henne och kasta den några gånger och då gjorde hon samma sak, lekte med den och slängde runt med den och tillsist så tog hon den såklart inte då hon inte förstod vad jag ville att hon skulle göra. Nackdelen med mig är att jag gärna vill avbryta med att hon lyckas och då i princip tjatar till hon gör det. Vilket inte heller är smart i detta tillfället då Sheila bara blir frustrerad och blir ännu mer förvirrad.

Tillslut hämtade hon iallafall den men släppte den innan jag hade någon som helst chans att hinna fånga den (på min vänstra sida). Tillslut fick jag nöja mig med detta men det är otroligt störigt att hon inte tar det lika seriöst med apporten utomhus som hon faktiskt gör när vi är inomhus.

Någon som har något tips på:
1) Hur hon ska kunna sätta sig ner med den kvar i munnen och
2) Hur hon ska kunna utföra apporteringen lika bra utomhus som inomhus?

Imorgon kommer troligen världens bästa Sammy hit och stannar i helgen. Ska bli helt underbart! Förmodligen blir det lite träning med honom och kanske en tur till skogen för lite viltspår om det hinns med. Ha en trevlig kväll!Sammy och Sheila i bilen:
Picture
Picture