Den här veckan har vädret varit jättehärligt här nere i Skåne, så skönt! Den enda nackdelen är bara att jag idag började jobba igen... Imorgon kommer jag dock bara jobba fram till lunch och på fredag (midsommar) gäller samma sak. Sen är det ju helg och därefter jobbar jag hela nästa vecka... NU hade det dåliga vädret gärna fått komma istället ;-) Fast... det hade inte varit fel med bra väder på midsommar då hela min gamla klass från nian ska fira tillsammans! Ska bli jätteroligt att träffa alla igen efter att alla börjat i nya gymnasium osv.

Idag tränade Sheila och jag en liten sväng på kvällen precis innan solen gick ner och därefter gick vi en härlig promenad. Vi har tränat lite nästan varje dag på sistone och IDAG så fick jag se resultatet på riktigt vad gäller rutan, VILKEN FÖRÄNDRING!! Jag har ju börjat med att lägga Sheila långt bort utom synhåll (då tränar vi även dold platsliggning samtidigt) för att sedan lägga ut konerna samt det kamouflerande, gröna locket med godis på längst ut. Därefter går jag och hämtar Sheila (som självklart är eld och lågor och vill inget hellre än att leta upp min lukt) men det får hon inte. Jag misstänker (tyvärr) att hon hittar till rutan väldigt lätt pga min lukt och går därför inte längre samma håll som hon ska in i rutan när jag sätter ut konerna.

Idag tränade vi först lite fritt följ och det gick hur bra som helst, jämför man med Sheilas språng när vi tränade in linförigheten (i ettan) och nu i det fria följet så har hon gjort otroliga framsteg! Hon springer hur fint som helst bredvid min sida nu (när hon inte är alltför trött och varm, då kan det bli lite slött) och det trodde jag aldrig. Det är SÅ skönt att ha ett sånt fint fritt följ, för enligt mig är det fria följet A och O för en bra lydnad. Kontakten, samarbetet, lyhördheten, allt finns med i det fria följet! När vi hade tränat färdigt fritt följ gick vi till rutan, ungefär tio meter ifrån (som på tävling) och jag kommenderade henne då "framåt". Utan någon tvekan alls så sprang Sheila så fort hon kunde in i rutan, det var verkligen jättefint! Och finare blev det, hur det nu kunde bli det :-O Hon gjorde det KLOCKRENT varenda gång! UTAN att jag visat henne varken när jag satte upp rutan eller att jag satt ut locket. När vi sedan gjort det ett par gånger så tänkte jag att nu ska jag inte gå för fort fram så hon blir förvirrad (jag gör lätt det när det går "för" bra för att vara sant, typ). Jag gick iväg med Sheila och lade henne utom synhåll igen (dock lite närmre denna gång) och bytte sedan sida på rutan och lade locket (som alltid ska innehålla godis ovanpå så Sheila får sin belöning direkt) på mellan två andra koner. Jag gick sedan för att hämta Sheila som än en gång var eld och lågor(!)

Även denna gång tränade vi ett moment mellan för att hon inte ska ha fokus på det jag precis gjort (trots att hon inte såg, haha). Vi körde en inkallning med ställande och jag tog upp handen (skiter i om det blir DK på det, hellre det och få tex. en 8:a än att hon inte stannar direkt och får en 6:a liksom). Inkallning med ställande var precis som rutan, KLOCKRENT! Hon stannade direkt och det såg jättefint ut! Hoppas bara inte att hon springer och letar efter godis när vi tävlar bara, eftersom jag ibland kastar godis bakom henne, hehe... Sedan var det då tillslut dags för rutan från andra hållet (ville inte köra för många moment eftersom det redan gått så bra, så rutan var även det sista vi körde för kvällen). Gissa om hon tvekade en endaste gång, trots att vi bytt sida? INTE DÅ! Det gick hur bra (bäst) som helst! Jag tänkte nästan att hon skulle snedda i rutan eftersom locket förut låg på ett annat ställe men det gjorde hon inte, kanske har hon faktiskt börjat förstå att hon ska gå framåt, IN i rutan för att sedan få godiset på andra sidan? ÅH vad jag hoppas!

Imorgon är det träning på klubben och jag HOPPAS att det ska gå lika bra då! :-D

Picture
 
Igårkväll var jag ute och gick med två kompisar varav den ena har sex(!) hundar, fyra tollare och två dvärgpudlar. Hennes egna hund är en vit dvärgpudel, Timjan heter hon. Hon tog iallafall med sig tre tollare och så då Timjan och Sheila. Hundarna hade jätteroligt och sprang som galningar, härligt att se! Vi har bestämt att vi ska försöka träna tillsammans (hon tävlar i ettan med sin pudel och är aktiv inom MBK) och det vore perfekt eftersom vi bor så nära! Tar ungefär 3 minuter att gå hem till henne. :-)

På tal om träning! Idag lämnade jag först Sheila hemma, gick ut och satte ut rutan (konerna) för att sedan hämta henne. Jag vill inte att hon ska se när jag ställer ut rutan eftersom hon lyckas överlista ALLT jag gör, och det funkar ju inte på tävling sen... Men gissa vad hon gör?!  Självklart så känner hon lukten av matte på långt håll och springer raka vägen till gräsplätten där jag satt ut rutan... Jäkla hund! Så nu får jag antingen sätta ut rutan ett par timmar innan vi ska träna eller så får jag be någon i familjen att göra det åt mig, för det här går ju inte! Vi tränade iallafall rutan ett par gånger från olika håll och det gick bra -hon hade mycket bättre fart denna gången (när hon är säker på att hon ska framåt) och stannade inte lika ofta och kollade om jag ansåg att "hon gjorde rätt". Det går sakta men säkert framåt... Tränade en del annat också men inte så länge eftersom solen plötsligt kom fram och fick både mig och Sheila att börja svettas... ;-) Inkallning med ställande och fjärren gick iallfall kanon trots den plötsliga värmen! Har frånochmed nu bestämt mig för att fokusera på det vi gör bra på tävlingen och faktiskt vara NÖJD åt att Sheila är en baddare på alla moment utom två (i nuläget)! Här kommer bilderna från träningspasset från veckan som inte gått att ladda upp, det enda jag behövde göra var att förminska dem tydligen!

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
 
Idag skulle vara den sista lydnadsträningen för termninen men jag hade tydligen fel -ännu en lydnadsträning väntar nästa vecka ;-) Härligt! Träningspasset gick jättebra idag, tränade bland annat dold platsliggning, inkallning med ställande (en gång typ), hopp sitt hopp och rutan. Allt gick jättebra. Testade idag vidare på att inte visa Sheila när jag lade ut det gröna locket (med godis på) och bara låta henne hitta det. Det gick bra trots en del nosande och lite långsam gång fram :-) Hon verkar iallafall förstå så smått iallafall när jag kommenderar "framåt" vilket är hur skönt som helst! Dock så vill jag ha samma fart som hon hade när vi hade "synliga hjälper" men kanske är detta osäkerheten för det nya träningssättet? Detta var ju trots allt bara andra gången vi testade med "osynligt lock"! 

Idag hade jag förresten min första "jobbdag". Gick upp klockan halv sju (hemskt kan jag lova, på ett SOMMARLOV!) och åkte till Danmark. Har sjukt ont i fötterna efter dagen eftersom jag stått upp hela dagen. Men det känns faktiskt skönt att göra något, och inte bara ligga hemma och sola (vilket iof är otroligt härligt) men nu tjänar jag ju faktiskt egna pengar. ;-) Inte dåligt alls! När jag kom hem från träningen idag så bestämde jag mig för att träna lite apportering ute på trädäcket. Det gick sådär -ibland förstod hon, ibland inte... Jag vill egentligen inte blanda in godis i apporteringsträningen men eftersom hon inte alls tycker att det är lika kul att apportera träapporten som hon tycker med allt annat (dummys, nycklar, you name it) så är jag inte mer än tvungen. Måste bara få Sheila att förstå att hon ska HÅLLA fast apporten i munnen hela vägen in till mig. Har någon tips på hur detta ska fungera på bästa sätt så dela gärna med er!

Imorgon är det upp klockan halv sju och hemma vid femtiden igen som gäller så kanske blir det inte en lång träning imorgon, men lite träning kommer Sheila inte undan! Som sagt, NU ÄR DET HÅRDTRÄNING SOM GÄLLER! ;-)

(Verkar vara något fel på bilduppladdningen för det funkar visst fortfarande inte?)
Picture
 
Igår var vi på instruktörsutbildningskurs på klubben igen. Detta var det sista passet innan augusti -sommaruppehåll med andra ord. Även tävlingsgruppen i lydnad har uppehåll frånochmed nästa vecka. På instruktörsutbildningen pratade vi bland annat om skillnaden mellan vardagslydnad och lydnad. Det är för mig väldigt stor skillnad -vardagslydnad är grunder man lär hundarna för att kunna anpassa sig till vardagen, saker som till exempel inkallning och kommandot "stanna". Lydnad däremot anser jag är mer precist för tävling och i denna gren måste intresse finnas för mycket träning krävs för att komma någonstans.

På tal om det här med mål... Jag pendlar just nu mellan att starta nu i tvåan (har två moment som inte riktigt sitter) för att se var vi ligger någonstans eller att vänta. Det känns bara som att ju längre jag väntar desto långsammare går vi fram. En tävling kanske hade varit en push för oss, så vi får mer motivation till att träna? Och som Johanna sa igår, vad har vi att förlora? Kanske blir det att jag anmäler mig och så går vi ut på plan och ger vad vi kan (iallafall på det momenten som sitter). Vad gör ett tredje pris, egentligen? Det är ju inte klass I vi ska ut och tävla i utan klass II, där moment som rutan, dold platsliggning och apportering finns med! Så ett tredje pris kan väl inte vara så farligt då..? En sak är iallafall säker, det är att vi nu måste ligga i som f*n om vi ska klara det här!

Idag har det varit kanonväder, över 20 grader och stekande sol, härligt! Så jag tog tillfället i akt och gick med Sheila till vårt favoritträningsställe (tar typ 5min att gå dit) med koner och allt. Vi tränade bland annat dold platsliggning, rutan, fjärren och inkallning med ställande. Igår fick jag ett grönt lock av Eva (hon lämnade det när hon var på klubben) som jag ska använda till att träna in rutan (för andra gången). Det gick ganska bra, lät inte Sheila se när jag la ut locket men gick ibland dit för att hon skulle förstå lite iallafall. Det fungerade hur bra som helst att hon inte såg locket (för det gjorde hon verkligen inte), men jag måste få in att jag inte ska behöva markera överhuvudtaget på något sätt... Det ska nog gå tillslut, vi tar ett steg i taget.

De andra momenten gick jättebra, fjärren gick lite segt i början men det var inte alls konstigt med tanke på den stekande värmen. Inkallning med ställande gick skitbra, använde en pinne som störning. Imorgon börjar jag jobba, klockan halv åtta åker jag och min låtsaspappa hemifrån mot Köpenhamn. Sedan är jag förmodligen hemma vid 5-6-tiden. Sheila ska vara hos pappa med Sammy, jag var även där idag och tränade lite uppletande med Sammy, han är grym den gamle gubben, borde filma det någon gång! Vilken näsa, inte dåligt för en tioåring! Sammy var mycket bättre igår idag när Sheila och jag var där och pappa tror att det berott på deprission över att Sheila inte varit där så mycket som hon brukar (hon är ju där varje dag när jag är i skolan annars) -jag tror pappa har rätt. 

Dock så börjar Sheila löpa närsomhelst, hon kissar tre gånger på promenaderna (kissar vanligtvis en) och Sammy reagerade direkt. Så inte kan hon vara där då... Tog en del bilder idag när vi var ute och tränade -ni får dock stå ut med en trött hund ;-) När jag skulle ladda upp bilderna så funkade det bara med en... Får testa imorgon igen men här kommer iallafall en bild!
Picture
 
Jag blir så irriterad! När man skrivit ett långt blogginlägg så när man ska publicera så är halv borta?! ÅH, så störigt! Orkar inte skriva om allt men här kommer en liten uppdatering iallafall!
Nu har jag äntligen slutat skolan för denna terminen, har med andra ord sommarlov! Eftersom det varit så otroligt mycket med skolan och alla konserter och prov så har jag inte hunnit uppdatera bloggen alls på senare tid. En hel del har dock hänt sedan sist! Sheila har varit och trimmats (lämnar henne på trimning när hon är jättelånghårig då det tar så lång tid att göra det själv då, och den tiden har inte jag för tillfället), vi har varit på klubben och tränat lydnad samt insteruktörsutbildning.

Nu frånochmed nästa torsdag är det sommaruppehåll och det lär det förmodligen snart också bli med instruktörskursen. Den är ju så otroligt lång med många timmar och mycket vi ska gå igenom men det är ju självklart då vi alla i slutet ska vara färdiga valp och allmänlydnadsinstruktörer! Vi har i sommar vars ett projekt som går ut på att man ska välja en ägare med sin hund (valfri) och sedan titta på hundens svaga moment som tex. inkallning med störning. Sedan ska man under ett par veckor lära hundägaren (som sedan lär hunden) detta moment och under tiden ska hundägaren skriva träningsdagbok för att jag sedan ska kunna se hur pass långt fram det går i träningen. När detta sedan är klart och man tycker att man kan momentet så ska jag både skrifltigt och muntligt presentera våra framsteg. Detta betygsätts i sin tur sedan av våra instruktörer. Spännande va?

I onsdags var jag på klubben (har varit ledig hela veckan) och tränade med Eva (med schäfrarna Donna och Hubba) och hon hjälpte mig med svårigheter vi har för vissa moment. Med svårigheter menar jag att jag är osäker på hur jag ska träna vissa moment för att de ska bli så bra som möjligt. Fick ett jättebra tips till rutan som jag planerar att prova nästa vecka på sista lydnadspasset (sedan är det sommaruppehåll). Jag är så otroligt glad att jag har Eva, utan henne är jag säker på att vår insats i klass 1 inte skulle bli hälften så bra som den blev! Eva var ju från början min och Sheilas unghundsinstruktör på Malmö brukshundklubb, sedan utvecklades detta till att jag fick några otroligt lärorika privatlektioner, så glad jag är för det, de har verkligen hjälpt oss fram!

I början av denna veckan har Sammy tid hos veterinären. Han har varit hängig den här veckan och inte alls verkat glad -han är den gladaste hunden på jorden så det är klart man blir orolig! Jag ber till gud att det inte är något allvarligt! Finaste Sammy. Vad vore jag idag utan honom? Det är ju han som stått bredvid mig när jag växt upp, det är ju han som stått bredvid mig på vägen till den jag är idag. Aldrig utan honom säger jag bara!

Nästa vecka börjar jag jobba (onsdag-fredag) och sen jobbar jag även nästa vecka. Jag ska jobba på min låtsaspappas jobb i Danmark och packa piprensare. Ska bli otroligt skönt med lite klirr i plånboken, det behövs det kan jag lova! Ska försöka ta lite bilder på min nytrimmade jycke också om det råkar bli fint väder någon dag! Ha det bra, nu är det äntligen sommar!( Hmn?)

/Sanna, Sheila och Sammy - www.sheilasammy.weebly.com