För ett tag sedan så skrev jag ett argumenterande tal som jag höll på min retoriklektion och det handlade faktiskt om det spännande ämnet hundrasrasism! På fredag ska vi tävla så därför består dagarna delvis av massor med skolarbete och även lite träning. Så istället för ett tråkigt blogginlägg om hur stressig skolan är just nu så tänkte jag dela med mig av mitt argumenterande tal:
Säg gärna vad ni tycker!

Vad tänker ni när ni hör ordet rasism eller rasdiskriminering? Jag antar att ni tänker saker som främlingsfientlighet eller en sorts indelning av människor? Inte tänker ni väl på hundar i alla fall?

Att vilja utrota eller se ner på en särskild hundras anser jag är samma sak som rasism. Jag jobbar själv på brukshundklubben där jag håller kurser för hundägare och flera gånger har det förekommit att folk ringt efter första kurstillfället och krävt att få byta kurs, ENDAST för att en hund av en särskild ras visat sig medverka. Det kan handla om raser som till exempel pitbull terriern, den kaukasiska ovtjarkan, rottweilern och bulldoggen.
Som ni förstår är det de s.k. kamphundarna som är de mest utsatta när det kommer till klagomål. 

Jag vill passa på att poängtera att kamphundar är en hund som i historiskt perspektiv sägs ha använts för just detta ändamål men som idag är en helt vanlig familjehund.

Jag känner stor sympati för de hundägare som fostrat sina hundar till att bli helt fantastiska på alla sätt och bara får skit från människor och som till och med vänder om när de får syn på en sådan hund ute på gatan.

Den 1 juli 2010 förbjöds hela 13 hundraser i Danmark för att de klassats som farliga av Danmarks politiker. Pitbullen, amstaffen och den amerikanska bulldoggen är några av de raser som förbjudits. Man har stoppat all import och avel av dessa raser och de hundar som finns kvar i Danmark ska ha munkorg samt hållas i koppel när de vistas utomhus.

Jag tycker att detta är helt befängt. Istället för att förbjuda alla dessa raser så kunde man införa ett tvång på att alla avelsdjur skulle mentalitets testas, samt kräva att uppfödare har en strängare koll på vilka de säljer sina valpar till. 

Jag tror att denna snedvridna okunskap, som mer eller mindre utvecklats till hundrasrasism, grundar sig först och främst på medias alla artiklar och skriverier. Hur många gånger har det inte förekommit att man sett stora rubriker i tidningen som ”MÖRDARHUND GÅR TILL ATTACK” eller ”KAMPHUND BET FYRAÅRING”.  Det står aldrig saker som ”HUNDÄGARE INFÖR RÄTTA FÖR MISSLYCKANDE AV UPPFOSTRAN” till exempel.

Självklart så finns det hundar med egenskaper som inte passar alla människor, alla hundar är ju framavlade för just sina ändamål.  Jag känner en familj som skulle köpa hund. De sökte en familjehund men ville ha något ”lite annorlunda” och bestämde sig för att köpa en Border collie. Border collien är en vallhund med stark vall instinkt och passar inte bra att hålla enbart som sällskapshund på grund av att den behöver massor med motion såväl som psykisk stimulans.

Till en början gick allting bra med den nya familjemedlemmen men allt efter som tiden gick så började hunden bli rastlös och så fort familjen gick utanför dörren så började den tugga på lister, väggar, riva sönder mattor och mycket mer. Familjen försökte trots långa arbetstider att motionera hunden så mycket som möjligt. Men en dag när barnen i familjen var ute och lekte så började hunden plötsligt springa runt, runt som en besatt för att få barnen att gå in. När barnen vägrade så blev hunden så frustrerad att den bet ett av barnen i armen. Denna hund, som det faktiskt inte var något som helst fel på, bortadopterades senare till en familj som hade både bondgård och fårfarm, där den fick göra precis det den var framavlad att göra – valla får.

 Det som då folk inte tycks förstå är att det är ägaren som har ansvaret för att ge hunden rätt uppfostran, det är med andra ord ALDRIG hundens fel. Det är dock uppfödaren som har det största ansvaret att sälja sina valpar till rätt ägare som kan ge hunden det den behöver. 

De hundar som idag bitit en annan människa avlivas utan en tanke på att det faktiskt är ägaren som borde ställas inför rätta. Hunden kan ha köpts i fel syfte, kanske i ett kriminellt, eller bara inte fått det den behöver av sin ägare, vad gäller uppfostran.

De hundägare som ringer oss på brukshundklubben och kräver att få byta kurs ger vi alltid samma svar.
”Alla hundar är välkomna här och det är inte hundarna vi utbildar – utan hundägaren”
 
 
Picture

Hejsan allihopa!
Nu var det ett bra tag sedan jag skrev här i bloggen och detta är inte för att jag inte haft något att skriva om -tvärtom, utan för att jag har/har haft så otroligt mycket i skolan och runtomkring.

Jag kan kortfattat tala om lite vad som hänt iallafall! För ett par veckor sedan var vi hos veterinären  för vaccination för båda hundarna och för att kolla upp vad felet var med Sammys öron (han har haft ont i dem ett tag) och det visade sig vara en svampinfektion i båda öron så nu har han fått örondroppar två gånger om dagen och ska få det i 21 dagar sammanlagt. Stackars lille Sammy! Men nu är han mycket bättre så det känns ju skönt. Annars gick veterinärbesöket med bravur, hundarna skötte sig och ingen av dem sa ett ljud när de fick spruta. Duktiga ;-)

Vecka 16 (påsklovet) tog jag hundarna och åkte till mitt sommarställe ute på Österlen där jag spenderade en natt tillsammans med dem och mina kusiner. Vi hade jättemysigt och gick långa skogsrundor med mycket bad till Sheilas stora förtjusning. Sista dagen lade jag även ut ett viltspår till Sheila (hade tyvärr bara en klöv så det blev inte till Sammy denna gång tyvärr) och hon genomförde detta utan några problem! Det var otroligt längesen vi tränade viltspår med gud så kul det är, nästa gång blir det Sammys tur!

Vi har även tränat lydnad varje torsdag som vanligt med vår underbara lydnadsgrupp som nu utökats, vilket är jättekul! I torsdags tränade vi i 1½ timme ute på plan (nu när det varit så kallt ett tag så har det som högst blivit att man är ute typ 40 minuter för att sedan gå in i klubbstugan och fika istället). Men det kändes riktigt skönt att träna i torsdags då det både var varmt och många som kom. Själva träningen gick förresten otroligt bra också!

Igår (lördag) var den årliga TS-tävlingen för malmö medlemmar på MBK. Det är en inofficiell tävling med 4 obligatoriska moment och fyra valbara och de valbara är moment som ingår i de olika lydnadsklasserna + bruks.

Tävlingen gick skitbra för mig och Sheila och vi är så nöjda och hade så kul!! Det var 27 tävlande som genomförde tävlingen och vi kom på 5:e plats och blev även titulerade "Bästa icke-brukshund" så det var ju jättekul! Poängen var:

Obligatoriska moment:
Platsliggning - 10
Inkallning rak 50 m - 10
Läggande under gång - 9
Linförighet - 9

Valda moment:
Fritt följ - 8
Hopp sitt hopp - 9
Inkallning med ställande - 9
Fjärrdirigering - 9

Det blev tyvärr inga bilder tagna (bilden ovan är från Johannas kamera och det är Extra och en otrimmad Sheila på bild). Bilden är från lydnadsträningen i torsdags!

Ha det så bra i vårvärmen!
Kramar Sanna